Okonomiyaki

Printeaza

Okonomiyaki sunt niste gustari japoneze asortate, de tip fast-food, insemnand in traducere aproximativa gratar cu de toate. Intai se prepara o clatita prajita, facuta din faina, ou si apa, peste care se pune de obicei yam ras si varza, ce formeaza baza unei umpluturi care difera in functie de gusturile si imaginatia fiecaruia.

La tarabele de okonomiyaki din tinutul de bastina al acestei mancari – si anume provinciile din jurul oraselor Osaka si Hiroshima – se gasesc diverse ingrediente, cumparatorul indicand ce amestec doreste, la fel cum se face in Occident cu sandviciurile.

Printre umpluturile cele mai obisnuite pentru okonomiyai se numara carnea de porc prajita, fructele de mare, varza murata, niste taitei grosi sau chiar oua prajite.

In traditia culinara din zona orasului Hiroshima, ingredientele se pun unele peste altele in straturi, in timp ce in Osaka ele se imprastie pe toata suprafata clatitei, ca la pizza. Sosul de okonomiyaki este dulce si lipicios.

La unele restaurante mesele au diferite platouri incinse, in stil coreean, iar clientii isi gatesc ingredientele singuri, apoi le pun pe aceste clatite.

Okonomiyaki – clătita japoneză delicioasă și versatilă

Okonomiyaki este o clătită japoneză savuroasă, versatilă și extrem de gustoasă, originară din regiunea Kansai.

Preparatul combină ingrediente simple precum varză, aluat și diverse toppinguri, fiind ideal pentru o cină rapidă sau o masă prietenoasă cu familia.

Ingrediente (pentru 2 porții)

aluat

  • 100 g făină – baza aluatului, oferă structura preparatului
  • 120 ml apă sau supă dashi – pentru un plus de aromă autentică
  • 1 ou – leagă aluatul și adaugă pufoșenie
  • 1 linguriță sos de soia – pentru un gust umami subtil
  • 1/2 linguriță praf de copt – ajută la aerarea clătitei

umplutură

  • 200 g varză albă, tocată fin – ingredientul principal, adaugă textură și dulceață
  • 50 g morcov, ras – pentru un plus de culoare și aromă
  • 50 g ceapă verde, feliată subțire – oferă prospețime și o notă ușor iute
  • 100 g carne de porc sau creveți (opțional) – adaugă un element proteic, după preferință

toppinguri

  • Sos Okonomiyaki (sau sos de Worcestershire amestecat cu ketchup) – pentru o notă dulce-acrișoară
  • Maioneză japoneză – adaugă cremozitate și echilibru
  • Fulgi de bonito (katsuobushi) – pentru autenticitate și un gust intens
  • Alge uscate (nori), mărunțite – pentru o notă marină
  • Ceapă verde tocată – pentru decor

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă făina, apa sau supa dashi, oul, sosul de soia și praful de copt până obții un aluat omogen.

Adaugă varza, morcovul și ceapa verde, amestecând ușor pentru a le încorpora. Dacă folosești carne de porc sau creveți, adaugă-i acum.

Încinge o tigaie antiaderentă sau o plită la foc mediu și unge-o cu puțin ulei. Toarnă jumătate din compoziție în tigaie, modelând-o într-un cerc gros de aproximativ 2-3 cm.

Gătește clătita timp de 4-5 minute pe o parte, apoi întoarce-o cu grijă și mai gătește 4-5 minute pe cealaltă parte, până când devine aurie și bine pătrunsă.

Transferă okonomiyaki pe o farfurie și unge deasupra cu sos Okonomiyaki. Stropește cu maioneză japoneză în zig-zag, presară fulgi de bonito, alge uscate și ceapă verde tocată.

Servește clătita caldă și bucură-te de explozia de arome.

Sfaturi utile

Dacă nu ai supă dashi, apa simplă este un înlocuitor acceptabil. Poți adapta rețeta cu diverse ingrediente, precum bacon, brânză sau fructe de mare, în funcție de preferințe.

Dacă nu găsești sos Okonomiyaki, combină sos Worcestershire cu puțin zahăr și ketchup pentru o alternativă gustoasă.

Okonomiyaki se potrivește cu un ceai verde japonez (sencha) sau cu o bere rece pentru o experiență autentică. Este, de asemenea, delicios alături de o salată proaspătă cu dressing de susan.

Okonomiyaki

 Okonomiyaki

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.