Omleta cu sifon
PrinteazaOmleta cu sifon din: oua, ulei, sare, piper, sifon, lapte sau smantana.
- 2 ouă crude (de persoană)
- ulei
- sare
- piper
- opţional: apă minerală sau sifon, lapte sau smântână
Mod de preparare:
Se sparg ouăle într-un castron şi se bat cu furculiţa. Se adaugă sarea şi piperul (după gust).
Mulţi bucătari mai adaugă suplimentar apă minerală (sau sifon), cam 1/2 lingură la 1 ou, sau/şi 2-3 linguri de lapte sau smântână (caimac).
Amestecul se pune la prăjit într-o tigaie cu ulei (sau unt) fierbinte.
După ce s-a prăjit pe o parte, omleta trebuie întoarsă şi pe cealaltă parte. Modul de răsucire reflectă măiestria bucătarului. Cel neexperimentat o întoarce rupând-o sau tăind-o în mai multe bucăţi.
Metoda cea mai sigură, chiar şi pentru cei mai experimentaţi bucătari, este „întorsul pe capac”. Se acoperă tigaia cu un capac mare, care-i depăşeşte marginile. Se întoarce brusc tigaia cu fundul în sus, ţinând în acelaşi timp capacul bine presat pe marginile ei. Omleta cade pe capac (cu faţa rumenită în sus), apoi se transferă prin mişcări uşoare de pe capac în tigaie.
Se repune tigaia la foc şi se prăjeşte şi pe cealaltă parte.
După ce se rumeneşte şi pe cealaltă parte, omleta poate fi servită în două moduri: rulată ca o clătită, şi atunci pentru fiecare persoană se va pregăti o omletă întreagă (uzual din două ouă); o bucată din omleta mare (din mai multe ouă), rezultată mai groasă.
Pofta buna!