Orez basmati cu chiftele

Printeaza

O reteta de orez basmati cu chiftele din: paine alba, lapte degresat, carne de miel, ardei iute, coriandru, garam masala, usturoi, ghimbir, menta, sare, ceapa, unt, orez basmati, ulei de floarea soarelui, zahar, cardamon verde, scortisoara, cuisoare, rosii cherry si coriandru.

Ingrediente:Orez basmati cu chiftele

Pentru chiftele:

  • 1 felie mare de paine alba, fara coaja
  • 150 ml lapte degresat
  • 500 g carne slaba de miel, tocata
  • 1-2 ardei iuti verzi, fara seminte, tocati
  • 1 lingura coriandru proaspat, tocat
  • 1 lingurita garam masala
  • 2-3 catei de usturoi, taiati bucati mari
  • 1 lingurita ghimbir, tocat
  • 1/2 lingura menta proaspata, tocata
  • Sare
  • 125 g ceapa, taiata in bucati mari
  • 1 lingura unt nesarat

Pentru pilaf:

  • 225 g orez basmati
  • 1 lingura ulei de floarea-soarelui, plus ulei pentru uns
  • 1 lingura zahar
  • 4 teci de cardamon verde, despicate
  • 1 baton de scortisoara de 7,5 cm, rupt in doua
  • 4 cuisoare

Ornare:

  • rosii cherry si cateva crengute de coriandru verde

 

Mod de preparare:

Pentru chiftele se inmoaie 2 minute painea in lapte, apoi se stoarce bine. Intr-un blender se pun painea, carnea de miel, ardei iute, coriandru, garam masala, usturoi, ghimbir, menta si sare dupa gust si se amesteca bine. Se pune ceapa si se mixeaza 1-2 secunde, astfel incat ceapa sa ramana bucati mari.

Se pune amestecul intr-un castron, se acopera si se da la rece 30 de minute sau se tine peste noapte intr-un vas etans. Intre timp se spala orezul, se pune intr-un castron, se acopera cu apa rece si se lasa la inmuiat 30 de minute. Se incinge gratarul din cuptor la maxim, se tapeteaza o tava cu folie si se unge cu ulei.

Se imparte pasta de chiftele in doua. Se ung palmele cu ulei si se fac 12 chiftele egale din fiecare portie. Se pun pe tava la 1 cm distanta una de cealalta si se frig 5 minute. Intre timp se topeste untul. Se ung chiftelele cu jumatate din cantitatea de unt si se frig inca 2-3 minute pana cand s-au rumenit.

Se intorc chiftelele pe cealalta parte si se ung cu restul de unt. Se frig 3-4 minute pana cand se rumenesc. Se infasoara in folie de aluminiu si se tin la cald. Se scurge orezul si se lasa deoparte. Se pune o oala cu apa la fiert.

Se incalzeste uleiul la foc potrivit intr-o cratita termorezistenta sau cu fund gros. Se presara zaharul si se topeste 1-2 minute pana cand se caramelizeaza. Se adauga cardamonul, scortisoara si orezul si se calesc 2-3 minute, amestecand continuu. Se toarna 475 ml de apa clocotita si se potriveste de sare.

Imediat cum apa a dat din nou in clocot, se adauga chiftelele, fara a le inghesui, plus zeama lasata, apoi se micsoreaza flacara la minim. Se acopera vasul cu o bucata de folie si apoi se pune capac. Se fierb 10 minute fara a ridica folia sau capacul.

Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se odihneasca 10 minute. Se aranjeaza orezul si chiftelele pe un platou si se servesc, ornate cu rosii cherry si coriandru.

Orez basmati cu chiftele

Orez basmati cu chiftele

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.