Orez cu merisoare si nuci

Printeaza

Orez cu merisoare si nuci din: orez, ulei de masline, ceapa, usturoi, ghimbir, chimion, coriandru, turmeric, scortisoara, ienibahar, lamaie, varza, nuci, merisoare, unt, iaurt.

Ingrediente:Orez cu merisoare si nuci

  • 200 g mix de orez basmati şi orez sălbatic
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, feliată subţire
  • o bucată de ghimbir
  • 2 căţei de usturoi
  • o legătură mică de coriandru
  • câte 2 linguriţe de chimion şi coriandru măcinate
  • câte 1 linguriţă pudră de turmeric şi scorţişoară măcinată
  • 1/2 linguriţă de ienibahar măcinat
  • zeama şi coaja de la 1 lămâie
  • 500 g varză de Bruxelles, jumătate feliată subţire, restul tăiată pe jumătate
  • l00 g de nuci pecan
  • 100 g de merişoare decongelate
  • 100 g de merişoare confiate
  • 50 g de unt
  • iaurt, pentru servit

 

Mod de preparare:

Pune orezul într-un bol, toarnă apă cât să îl acopere şi lasă-l la înmuiat 1 oră. Intre timp, încinge 2 linguri de ulei într-o cratiţă mare, adaugă ceapa şi căleşte-o 10 minute, amestecând ocazional, până când se caramelizează.

In timp ce ceapa se găteşte, pasează într-un robot de bucătărie ghimbirul, usturoiul, cozile de coriandru, condimentele, zeama şi coaja de lămâie. Transferă pasta în tigaie şi prăjeşte-o 5 minute sau până îşi eliberează aromele.

Transferă pasta şi ceapa din tigaie pe o farfurie şi las-o deoparte, apoi mai încinge 1 lingură de ulei. Adaugă varza de Bruxelles feliată şi găteşte-o 8-10 minute, amestecând, până se înmoaie.

Adaugă pasta înapoi în tigaie şi găteşte totul încă 1 minut. Când orezul s-a înmuiat, scurge-l şi adaugă-l într-o cratiţă, acoperă-l cu apă şi asezonează-l cu sare.

Lasă-l să fiarbă timp de 5 minute, până când începe să se înmoaie, apoi scurge-l.

Incinge cuptorul la 200°C. Pune varza tăiată în jumătăţi într-o tavă, unge-o cu 1 lingură de ulei şi asezoneaz-o bine.

Coace-o 20-25 de minute, scuturând tava din când în când, până când este fragedă şi începe să se rumenească pe margini.

Intre timp, amestecă orezul din cratiţă cu varza feliată, ceapa şi pasta de condimente. Adaugă nucile pecan şi toate merişoarele, asezonează şi amestecă bine.

Incinge untul şi uleiul rămas în cratiţa în care ai gătit orezul, apoi transferă în ea amestecul de orez şi nivelează-l. Cu o lingură de lemn, fă 3 găuri în orez, pentru ca aburul să poată ieşi şi dă focul la minim.

Acoperă cratiţa cu un prosop de bucătărie şi cu un capac şi găteşte orezul 20 de minute, până când este bine pătruns.

Răstoarnă orezul pe un platou, presară deasupra varza de Bruxelles coaptă şi frunzele de coriandru şi serveşte-l cu iaurt alături.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.