Mararul (Anethum graveolens) este o plantă aromată originară din Asia de Sud și de Vest, dar s-a răspândit în întreaga lume datorită proprietăților sale culinare și medicinale. Originea și cultivarea inițială: Mararul a fost cultivat pentru prima dată în regiunea mediteraneană și în Asia de Sud și […]
Orez cu praz si masline
PrinteazaOrez cu praz si masline din: praz, ceapa, ulei de masline, orez, masline, morcovi, zahar, patrunjel, sare, piper.
Ingrediente:
- 3 fire de praz
- 2 cepe
- 70 ml ulei de măsline
- 150 g orez rotund
- 200 g măsline
- 2 morcovi
- 2 linguri de zahăr
- pătrunjel tocat
- sare
- piper
Mod de preparare:
Orez cu praz si masline: pun mai întâi măslinele într-un ibric cu apă şi se fierb vreo 5 minute. iau de pe foc şi se lasă la răcit. Se curăţă cepele şi se toacă julien.
pune uleiul într-o cratiţă, iar după ce s-a încins se adaugă ceapa. După ce s-a înăbuşit bine, se adaugă morcovul. După 10 minute se adaugă prazul.
Prazul se taie pe lung, apoi fiecare jumătate încă o dată pe lung şi apoi în felii cam de 1 cm. Bucăţile astfel obţinute de praz se pun în cratiţa în care avem deja ceapa şi morcovul şi se lasă să se înăbuşe bine.
Intre timp, se spală orezul şi se adaugă peste praz. Se pun apoi măslinele scurse de apă.
In prealabil, se fierbe nişte apă separat (cam 1,5-2 litri) cu vegeta şi din ea începem să turnăm treptat peste orezul şi prazul din cratiţă.
toarnă câte puţîn şi se amestecă cu grijă.
După ce apa a fost absorbită de orez, se mai adaugă putină apă. gustă din când în când orezul pentru a nu fi fiert foarte tare. Puneţi 1-2 linguri de zahăr, piper proaspăt măcinat şi potriviţi de sare.
La final, puneţi pătrunjel verde tocat şi acoperiţi cratiţa cu un prosop de bucătărie umed, pe care îl lăsaţi până se răceşte.
Pofta buna!
Mararul – Beneficii pentru sănătate și utilizări culinare