Orez cu sofran

Printeaza

Orez cu sofranŞofranul este cel mai scump condiment din lume, o uncie de şofran costând mai mult decât una de aur. Şofranul este obţinut din pistilurile galben-portocalii ale micii brânduşe purpurii (Crocus sativus). De la fiecare floare se obţin doar trei pistiluri, care se culeg cu mâna şi apoi sunt lăsate să se usuce. însă, pentru fiecare uncie (35 g) de şofran este nevoie de cel puţin 14 000 de astfel de pistiluri minuscule.

Preţiosul condiment se poate cumpăra sub formă de praf sau de fire (pistilele întregi), ce trebuie mârunţite înainte de a fi folosite. Pentru o mâncare este nevoie de foarte puţin şofran, lucru pe care mulţi bucătari nu îl ştiu.

Pe vremuri, el se folosea şi pentru a vopsi diferite pânze. De asemenea, era preţuit pentru calităţile sale curative, fiind adesea amintit şi în Biblie. Fenicienii nu puteau trăi fără şofran şi îl luau cu ei în călătoriile lor. Probabil că aşa a ajuns în Anglia, unde în regiunea Cornwall se prepară chifle cu şofran.

Orezul cu şofran se potriveşte de minune cu o varietate de alte mâncăruri indiene. Preparat astfel, orezul este delicios, boabele nefiind lipite între ele şi căpătând o foarte apetisantă culoare galben-arâmie, cu firicele de şofran printre ele.

Orez cu sofran

Ingrediente:

  • 315 g orez cu bobul lung
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 1 baton de scortisoara de 7 cm lungime
  • 7 cuisoare intregi
  • 5 capsule de cardamom verde
  • 600 ml apa
  • 1 lingurita sare
  • 1/4 lingurita fire de sofran, maruntite
  • 2 linguri lapte

 

Mod de preparare:

Puneţi orezul într-un castron şi spâlaţi-l. încingeţi bine uleiul într-o cratiţă din metal, la foc moderat. Adăugaţi scorţişoara, cuişoarele şi capsulele de cardamom şi căliţi-le, amestecând mereu, cam 30 secunde, până ce cuişoarele încep să pocnească, apoi adăugaţi orezul şi amestecaţi-l cu condimentele, timp de 1 minut.

Stingeţi orezul cu apă şi adăugaţi sarea. Când începe să clocotească, micşoraţi focul şi fierbeţi cu capac timp de 15 minute, până se înmoaie.

Intre timp, puneţi un castronel rezistent la căldură deasupra unei cratiţe mici cu apă care clocoteşte . Puneţi înăuntru şofranul şi lăsaţi-l să se încălzească 3-4 minute. Adăugaţi laptele şi lăsaţi-l să se înfierbânte, amestecând din când în când, până ce pe margini apar mici bule.

Atunci luaţi amestecul de pe foc şi lăsaţi-l să se odihnească sub capac 5 minute, după care turnaţi-l în orezul fiert.

Orez cu sofran

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.