Oua florentine (oua cu spanac)
PrinteazaOua florentine
Deşi reţeta aparţine bucătăriei franţuzeşti, numele este legat de Florenţa, cel mai important oraş din Toscana. Când viitorul rege francez Henric II s-a căsătorit, în 1533, cu Caterina de Medici, ea a fost urmată în Franţa de un alai din care făceau parte şi bucătari din Florenţa, oraşul în care se născuse.
Unii susţin că bucătăria toscană a influenţat profund, în Evul Mediu, bucătăria franţuzească, contribuind astfel la renumele de care se bucură astăzi, în prezent, termenul „florentin” indică deseori faptul că ingredientul principal al unui fel de mâncare este spanacul.
Ouăle florentine sunt preparate uneori ca o versiune fără carne a ouălor Benedict, prin înlocuirea feliilor de bacon cu un strat de spanac. Spanacul merge de minune cu brânza, drept urmare acest fel de mâncare se prepară în mod tradiţional cu sos Mornay – un sos Bechamel aromat cu ceapă şi îmbogăţit cu un gălbenuş de ou, puţină smântână şi parmezan sau brânză Gruyere proaspăt rasă.
Un ochi fiert se aranjează pe un strat de spanac opărit, se acoperă cu un strat delicios de sos Mornay şi se rumeneşte la cuptor. O mâncare apetisantă ca o vacanţă în Toscana!