Oua gratinate la cuptor
PrinteazaOua gratinate la cuptor din: oua, svaiter sau parmeza, sos alb, mirodenii, ulei.
- 6 ouă crude
- 150 g şvaiţer sau parmezan ras
- sos alb
- mirodenii (piper, nucşoară etc.)
- ulei
Mod de preparare:
Din cele 6 ouă se pregătesc ochiuri româneşti. După ce sunt scoase din apa în care au fiert, ochiurile sunt lăsate să stea în apă rece.
Separat se pregăteşte un sos alb mai consistent, în care în final se adaugă cam jumătate din caşcavalul ras. Intr-o tavă emailată sau într-un vas din sticlă termorezistentă, după ce s-a uns bine, se toarnă cam jumătate din sos.
Peste el se aşază spatiat cele 6 ochiuri româneşti, după ce au fost lăsate câteva minute pe un prosop pentru a se usca.
Deasupra se toarnă restul de sos şi la sfârşit se presară caşcavalul rămas. Se dă la cuptor cam 20 de minute, până ce caşcavalul de deasupra se gratinează (formează o crustă).
Secretul preparatului constă în alegerea corectă a dimensiunii tăvii. Ouăle trebuie să încapă cu mici spaţii de rezervă, în aşa fel ca sosul să acopere cam 1/2 din volumul lor.
Menţionăm că în loc de ochiuri româneşti se pot folosi fie ouă fierte moi (curăţate de coajă) şi păstrate întregi, fie ouă tari, coapte în cuptor.
Pofta buna!