Oua de Pasti vopsite natural
PrinteazaŞtiai că ouăle de Paşti se pot vopsi şi cu ajutorul florilor şi legumelor? Pe lângă faptul că sunt mai sănătoase decât cele vopsite cu coloranţii din magazine, le poţi face şi diverse modele cu ajutorul frunzelor de trifoi, florilor sau pur şi simplu cu ceară.
Înainte să te apuci, ţine seama de un amănunt important: pentru a obţine culori cât mai frumoase cumpără ouă cu coaja albă şi curăţă-le bine de orice urmă de murdărie sau grăsime. Şi acum să vedem vopsitul:
1. Cu coji de ceapă roşie
Mai întâi cojile de ceapă roşie se lasă la înmuiat, într-o oală încăpătoare, circa 12 ore înainte de a le folosi (preferabil să le laşi peste noapte). Se fierb ouăle de Paşti împreuna cu cojile de ceapă, o sfeclă roşie tăiată felii şi o lingură de oţet, timp de 10-15 minute. După ce s-au fiert, lasă ouăle în apă până ajung la nuanţa dorită. Foloseşte 5-6 cepe mari la circa 15 ouă.
2. Cu sfeclă roşie
Pentru un roşu mai intes, fierbe ouăle doar în sfeclă roşie tăiată fin timp de 15 minute, după care lasă-le în oală până ajung la culoarea dorită.
3. Cu afine
Se fierb afinele odată cu ouăle timp de 15 minute, după care se lasă în apă până când ajung la culoarea preferată. Nu uita de lingura de oţet din apă.
Poţi să faci şi diverse modele pe ouă, utilizând vechiul truc cu frunze (de pătrunjel sau orice alte frunze ai la îndemână). Fixează frunza pe ou cu puţin ulei de măsline şi îmbracă oul într-un ciorap de nylon, astfel încât să nu se mişte din locul pus. Vopseşte oul şi după ce s-a uscat şi crezi că ai ajuns la culoarea dorită, îndepărtează materialul şi frunzuliţa. Poţi să mai faci diverse modele şi cu ceară picurată pe ou şi pe urma vopsit.
Indiferent ce metodă de vopsit alegi, nu uita să ungi ouăle cu puţin ulei pentru a le da strălucire şi a-şi menţine culoarea.