Oua umplute cu ficat de vitel
PrinteazaOua umplute cu ficat de vitel
- 10 ouă de găină sau de raţă
- 1 gălbenuş
- 1 ceapă
- 200 g ficat de viţel de lapte
- 50 g unt proaspăt
- 1 lingură unt pentru prăjit
- maioneză
Mod de preparare:
Fierbem ouăle în apă rece. După ce apa începe să clocotească, le lăsăm la foc 8— 10 minute. Cînd le scoatem turnăm peste ele apă rece. Le curăţăm de coajă, le tăiem în două şi scoatem gălbenuşurile. Retezăm uşor partea bombată a albuşului, pentru a le aşeza mai bine pe farfurie.
Spălăm ficatul şi îl fierbem în lapte. Cînd este fiert, îl prăjim foarte puţin într-o tigaie cu unt fierbinte, pînă începe să se îngălbenească. în aceeaşi tigaie prăjim şi ceapa pînă se face moale şi aurie Apoi trecem de două ori prin maşină ficatul împreună cu ceapa şi, după gust, amestecăm cu puţin muştar într-un castron mic.
Frecăm gălbenuşurile răscoapte cu untul netopit. Adăugăm ficatul, gălbenuşul crud, piper, sare după gust şi frecăm pînă se face totul ca o pastă.
Cu această compoziţie umplem albuşurile, fără a le murdări pe dinafară. Aşezăm ouăle umplute pe o farfurie, la distanţă unul de altul, şi cu un sos gros de maioneză ungem din plin fiecare ou, pînă nu se mai vede, păstrînd însă forma oului.
Garnisim maioneza cu gogoşar tăiat în şuviţe subţiri, făcînd un cerc mic roşu pe ouă, sau aşezînd cruciş feliuţe de gogoşar, cu un fir mic de mărar la mijloc, ca o floricică.
De asemenea putem garnisi cu măsline mari, tăiate în şuviţe, aşezînd la mijloc o caperă desărată, sau cu aspic galben, tăiat în cuburi şi împrăştiat la întîmplare între ouă.
Pofta buna!