Oyako don
PrinteazaDenumirea acestui fel de mâncare reprezintă răspunsul dat de japonezi la întrebarea. „Ce a fost mai întâi: puiul sau găina?” Este un răspuns tipic zen.
Această mâncare este nu doar delicată, ci şi foarte gustoasă, constituind una dintre mărcile caracteristice ale bucătăriei japoneze.
Oyako don înseamnă „părinte şi copil”, aluzie la faptul că pentru prepararea ei se foloseşte atât carne de găină sau pui, cât şi ouă. Este una dintre mâncărurile japoneze tip ten-ya-mono, făcute din orez cald, cu un gu (sos) turnat peste el.
De regulă, se serveşte într-un bol de ceramică numit don-buri.
Carnea se fierbe la foc mic într-o supă dashi delicată (făcufă din alge şi ton) cu ceapă. Se pot adăuga şi nişte ciuperci shiitake, frunze de mitsuba (o plată asemănătoare cu pătrunjelul) sau muştar şi creson, să dau mâncării puţină culoare.
Peste pui se toarnă ouă bătute şi se lasă să se îngroaşe. Puiul cu ouă se va pune peste orez atunci când se serveşte la masă.
Cei care apreciază mâncărurile mai condimentate, pot adăuga şi puţin shichimi-togarashi (un amestec de şapte condimente japoneze), dar nu este neapărat necesar.