Paine cu alune
PrinteazaPaine cu alune din: alune, nuci, unt, faina, pesmet, frisca, oua, cafea.
- 200 g alune măcinate sau mărunţite bine
- 200 g nuci
- 1 linguriţă cu unt
- 150 g făină
- 2 linguri cu pesmet
- 100 g frişcă (1 pahar mic)
- 6 albuşuri bătute spumă tare
- 1 ceaşcă plină cu cafea
- 1/2 linguriţă cu sare
Mod de preparare:
Facem o cafea tare din două linguriţe cu vârf de cafea naturală (sau 1 linguriţă cu ness) şi 1 ceaşcă de apă. Lăsăm să se limpezească.
Spargem ouăle într-un castron, separând albuşurile de gălbenuşuri. Batem cu telul albuşurile spumă tare, până se ţine de tel.
Mărunţim sau măcinăm nucile şi alunele şi le amestecăm într-un castronel. Adăugăm peste albuşuri; sarea necesară, cafeaua fară zaţ şi batem cu telul pentru ca albuşul să rămână spumă tare.
Punem în ploaie faina şi amestecul de nuci, amestecăm cu furculiţa ca să omogenizăm aluatul, adăugăm frişca. Dacă aluatul nu s-a legat bine adăugăm pesmet şi amestecăm repede pentru omogenizare.
Ungem tava mare a aragazului cu unt, punem deasupra hârtie simplă, curată, luăm din aluat cu linguriţa şi întindem fursecurile pe tavă.
Le coacem la foc moale timp de 30-35 min (albuşul se încheagă mai greu). Când sunt gata, scoatem tava din cuptor, scoatem hârtia şi apăsăm pe dosul ei ca să desprindem “prăjiturile”.
Le servim reci.
Pofta buna!