Paine cu ceapa calita
PrinteazaPaine cu ceapa calita din: faina, apa, sare, ulei, busuioc.
- 1 kg făină
- drojdie de bere (cât o nucă mare)
- 1/2 l apă minerală sau sifon
- sare
- 2 cepe mari
- 1 ceaşcă mare cu ulei
- frunze de busuioc
Mod de preparare:
Curăţaţi ceapa, o tăiaţi peştişori, o căliţi în ulei. Lucraţi la foc mic în cratiţă cu capac. Lăsaţi 2-3 min, până se înmoaie ceapa. Cerneţi faina, adăugaţi drojdia înmuiată, puneţi 1/2 linguriţă cu sare şi frământaţi un aluat tăricel cu sifon încălzit.
Răsturnaţi ceapa cu uleiul în care s-a călit peste aluat, mai frământaţi 5 min, adăugaţi frunze tocate de busuioc. Lăsaţi la dospit 1 oră, puneţi în forme mari de cozonac şi coaceţi la foc potrivit. Lăsaţi să se rumenească, stingeţi focul, scoateţi pâinea pe un platou şi acoperiţi cu prosop curat pentru 1/2 oră.
O rupeţi şi o serviţi cu slănină de casă şi cu vin roşu.
Pofta buna!