Paine cu ceapa caramelizata
PrinteazaPaine cu ceapa caramelizata din: ceapa, ceapa verde, ulei, sare, faina, drojdie, apa.
Pentru ceapa caramelizată:
- 1 ceapă
- bulbii de la o legătură de ceapă verde
- 2 linguri ulei de măsline
- sare
Pentru aluat:
- 550 g făină
- 1/2 linguriţă de sare
- 25 g drojdie proaspătă
- frunzele de la o legătură de ceapă verde
- 250-300 ml apă călduţă
Mod de preparare:
Intr-o tigaie antiaderentă încingi uleiul, la temperatură medie spre mare. Căleşti uşor ceapa 5 minute, până se înmoaie. Reduci focul la mediu spre mic şi laşi ceapa (amestecând din când în când) să devină aurie.
Asezonezi cu sare şi laşi deoparte la răcit.
Intr-un bol mare amesteci făina cu sarea. Dizolvi drojdia proaspătă în apă călduţă şi o adaugi peste făină. Amesteci totul bine, apoi adaugi ceapa caramelizată şi frunzele de la ceapa verde.
Frămânţi bine până când aluatul devine pufos şi se desprinde de pe marginea bolului.
Il acoperi cu un prosop curat de bucătărie şi îl laşi la crescut circa 1 oră. Va trebui să-şi dubleze volumul. Preîncălzeşti cuptorul la 240 grade Celsius, cu 30 de minute înainte de coacere.
Pui aluatul într-o tavă antiaderentă.
Când o dai la cuptor, torni un pahar cu apă în tava aragazului, care trebuie poziţionată pe cea mai joasă treaptă, sub grătarul pe care pui pâinea. Astfel, datorită aburului care se va forma, pâinea va fi pufoasă şi nu cleioasă.
Laşi pâinea la copt timp de 25-30 de minute.
Pofta buna!