Paine cu lapte si zahar
PrinteazaPaine cu lapte si zahar
- 1 kg făină
- 1 lingură zahăr
- 2 linguri ulei
- 1/2 linguriţă sare
- 400-500 g lapte
- 50 g drojdie
- ulei pentru formă
Mod de preparare:
Într-un castronaş se freacă drojdia cu zahărul. Cînd s-a făcut ca o smîntînă se adaugă 2-3 linguri lapte călduţ, puţină făină, se amestecă bine şi se acoperă cu un şervet, lăsînd astfel pînă se ridică maiaua.
În vasul în care vom pregăti pîinea (un vas mai mare) se pun laptele cald, sarea şi maiaua ridicată. Se adaugă făina şi se frămîntă, adăugînd uleiul în timpul frămîntatului.
Se frămîntă pînă cînd se face băşici. Se acoperăşi se lasă la loc cald să crească. După ce a crescut de două ori cît a fost, se aşază în forma de copt unsă cu ulei.
Se pune din nou la loc cald pentru 15-20 min.
Se coace la început la foc mic, pînă cînd aluatul s-a ridicat din formă, apoi focul se întăreşte.
Pofta buna!