Paine cu lapte
PrinteazaPaine cu lapte
- 1 kg făină albă
- 600 ml lapte
- 25 g drojdie
- 50 g unt sau margarină
- 1/2 linguriţă sare
Mod de preparare:
Topeşti drojdia cu 1 linguriţă de zahăr (se freacă până devine lichidă). Adaugi laptele călduţ, sarea şi făina. Frămânţi bine, apoi adaugi untul topit, îl încorporezi şi laşi la dospit la loc călduţ până îşi dublează volumul.
După dospire împărţi aluatul în două şi faci pâini împletite, care se aşază în tava de cozonac tapetată cu făină. Ies cam două bucăţi (depinde de cât de mari sunt tăvile).
Le ungi cu ou bătut şi le coci. înainte de a le scoate din cuptor le ungi cu puţină apă îndulcită pentru a se rumeni frumos şi a căpăta luciu. Le scoţi din tavă după ce s-au răcit. Sunt foarte gustoase şi foarte potrivite pentru ocazii festive.
Pofta buna!