Paine cu rosii
PrinteazaPaine cu rosii din: ciabatta, sos pesto, ceapa, rosii, verdeata, vin, sare, piper.
- 1 ciabatta veche de o zi
- 4 linguri sos pesto
Pentru umplutura:
- 1 ceapă mică roşie, curăţată şi feliată
- 50 g roşii uscate în ulei de măsline, tăiate + 3 linguri cu ulei din borcan
- 3 roşii coapte (200 g), curăţate de seminţe şi tăiate
- 15 g verdeaţă proaspătă (oregano sau busuioc, pătrunjel, mentă şi chives)
- 5 linguri cu vin alb sau oţet de cidru
- 1 linguriţă cu sos Tabasco
- sare şi piper negru măcinat
- un praf de zahăr
- rucola şi salată, pentru a servi
- o tavă de chec de 500 g, unsă cu ulei
Mod de preparare:
Taie ciabatta pe lungime în 4 felii (dacă poţi).
Taie o felie în aşa fel încât să încapă la baza tăvii, alta pentru mijloc, alta pentru a se potrivi deasupra şi taie fâşii din ultima, 2 pentru a le pune pe părţile laterale lungi şi 2 pe părţile laterale scurte. Lasă-le deoparte.
Pentru umplutură, pune firimiturile de pâine rămase într-un robot de bucătărie pentru a obţine un pesmet. Scoate-l şi lasă-l deoparte.
Pune 3 linguri de pesmet înapoi în robot şi adaugă ceapa, roşiile uscate, uleiul, roşiile proaspete, verdeaţa, oţetul, Tabasco, zahărul şi asezonează.
Mixează rapid până obţii o compoziţie puţin groasă. Gustă şi mai adaugă sare dacă este necesar.
Adaugă pesmetul rămas.
Tapetează pereţii tăvii şi baza cu feliile de pâine. Unge-le cu pesto. Pune jumătate din compoziţia mixată, preseaz-o, pune felia din mijloc şi toarnă umplutura rămasă.
Presează şi aşază deasupra altă felie, unsă cu pesto pe ambele părţi. Preseaz-o bine.
Acoperă cu folie. Aşază deasupra o greutate (altă tavă de chec) şi lasă la rece peste noapte. întoarce pâinea din tavă pe un tocător.
Serveşte-o decorată cu rucola.
Pofta buna!