Paine cu seminte de mac
PrinteazaPaine cu seminte de mac din: apa calduta, drojdie proaspata, zahar, sare, otet, seminte de mac, faina.
- 2 l apă călduţă
- 1 bob cât o nucă de drojdie proaspătă
- 1 linguriţă zahăr
- 1 lingură cu sare
- 30 ml oţet
- seminţe de mac
- făină cât cuprinde
Mod de preparare:
Amesteci drojdia cu linguriţa de zahăr într-o ceaşcă, timp de 5 secunde. Laşi apoi 10 minute, până observi că drojdia s-a lichefiat. Intre timp, cerni făina. Dacă este iarnă, o cerni de seara şi o laşi la căldură.
Separat, într-un castron, pui apa, sarea, oţetul şi apoi drojdia lichefiată. Le amesteci uşor cu mâna. Intr-un lighean pui făina cernută şi faci o gaură la mijloc.
Torni apa cu celelalte ingrediente în gaură şi amesteci până obţii o cocă care nu se mai lipeşte de mâini. Dai într-o margine făina rămasă, iar în cealaltă parte pui coca, cu puţină făină dedesubt, înveleşti cu un prosop şi pui aluatul într-o cameră unde este cald.
Laşi să se odihnească 2 ore. Aduci la căldură şi tăvile în care o să o coci.
După 2 ore, împărţi coca în 2, iei o parte, o frămânţi şi o pui în tavă. Procedezi la fel şi cu cealaltă parte. Le întinzi până ocupă toată tava. Dacă se întind greu, e semn că pâinea va creşte mult. Dai formele la căldură pentru o oră.
După ce a trecut o oră, aprinzi cuptorul electric şi laşi 10 minute să se încălzească, iei prima tavă cu pâine, o ungi pe toată suprafaţa cu apă, cu ajutorul unei pensule din silicon sau dacă n-ai pensulă, o stropeşti şi presari seminţe de mac pe toată suprafaţa.
Introduci tava în cuptor şi laşi 35-45 de minute, în funcţie de cuptor. La sfârşit, o scoţi şi o răstorni pe un fund de lemn. Procedezi la fel şi cu cea de-a doua tavă.
Pofta buna!