Paine cu spanac, branza si chimen
PrinteazaPaine cu spanac, branza si chimen din: faina, lapte, zahar, sare, ulei, ou, spanac, telemea, ceapa, smantana, chimen, patrunjel, sare.
Pentru aluat:
- 500 g făină
- 200 ml lapte
- 1 linguriţă zahăr
- 1 linguriţă sare
- 50 ml ulei
- 1 ou
Pentru umplutură:
- 500 g spanac proaspăt
- 200 g brânză telemea
- 1 ceapă
- 2 ouă
- 3 linguri ulei
- 50 g smântână
- 1 lingură seminţe chimen
- pătrunjel, pentru ornat
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Cerni într-un bol făina, adaugi zahărul, sarea, albuşul (păstrezi g ălbenuşul pentru uns), laptele şi, la sfârşit, uleiul călduţ. Amesteci bine ingredientele cu o lingură de lemn până se omogenizează. Frămânţi aluatul, îl îmbraci în folie de plastic şi îl bagi în frigider.
Opăreşti spanacul un minut în apă clocotită cu un praf de sare, apoi îl laşi la scurs. Căleşti în ulei încins ceapa tocată până se înmoaie. Adaugi spanacul şi laşi pe foc până scade zeama. După ce s-a răcit, încorporezi brânza răzuită, ouăle, smântână şi piper, după gust. Dai deoparte o treime din aluat, iar din restul întinzi o foaie. Pui umplutura şi rulezi, nu foarte strâns. Aplatizezi.
Din aluatul rămas faci două rulouri subţiri, pe care le impleteşti şi le aşezi deasupra umpluturii. Aşezi pâine într-o tavă tapetată. O ungi cu gălbenuşul păstrat, presari chimen şi o dai la cuptor până se rumeneşte. Serveşti caldă, ornată cu pătrunjel.
Pofta buna!