Paine de cartofi
PrinteazaPaine de cartofi
- 1 kg făină
- 2 kg cartoli
- 1/2 linguriţă sare
- 50 g drojdie
Mod de preparare:
Curăţăm cartofii şi îi fierbem într-o oală pînă se moaie. Ii scoatem, îi sfărîmăm, iar cînd se răcoresc puţin, cît să-i suporte degetul, îi trecem prin sită sau prin maşina de tocat, într-o albie (covată), adăugăm drojdia desfăcută în puţină apă, amestecăm cu jumătate din făină fără să punem apă, nici chiar pentru muiatul mîinilor.
Amestecăm bine compoziţia, acoperim albia şi o punem la un loc cald pentru o noapte întreagă şi chiar mai mult. A doua zi turnăm făină cît cuprinde, fără să ne udăm mîinile.
Frămîntăm puternic şi repede. Presărăm sare şi chimen. Cînd aluatul începe să se întindă şi să se ia de pe mîini, îl acoperim şi îl lăsăm 3-4 ore ca să crească (dar nu prea mult).
Facem pîinile, le lăsăm pe masă să crească, le dăm la cuptor fără să le ungem cu apă.
Mai departe procedăm ca şi cu pîinea obişnuită.
Pofta buna!