Paine de casa cu ceapa caramelizata
PrinteazaPaine de casa cu ceapa caramelizata din: ceapa, ceapa verde, ulei, sare, faina, drojdie, apa.
Pentru ceapa caramelizată:
- 1 ceapă mare (albă, roşie, după preferinţe)
- bulbii de la o legătură de ceapă verde
- 2 linguri ulei de măsline
- sare
Pentru aluat:
- 550 g făină
- 1/2 linguriţă de sare
- 25 g drojdie proaspătă (sau 2 1/4 linguriţă drojdie uscată)
- frunzele de la o legătură de ceapă verde
- 250-300 ml apă călduţă
Mod de preparare:
Pentru început caramelizezi ceapa. Intr-o tigaie antiaderentă încingi uleiul, la temperatură medie spre mare. Căleşti uşor ceapa 5 minute, până se înmoaie.
Reduci focul la mediu spre mic şi laşi ceapa (amestecând din când în când, să nu se ardă sau să se lipească) să devină aurie. Asezonezi cu sare (dacă vrei să fie puţin mai dulceagă, poţi adăuga şi jumătate de linguriţă de zahăr tos) şi laşi deoparte la răcit.
Intr-un bol mare amesteci făina cu sarea. Dizolvi drojdia proaspătă în apă călduţă şi o adaugi peste făină. Amesteci totul bine, apoi adaugi ceapa caramelizată şi frunzele de la ceapa verde. Frămânţi bine până când aluatul devine pufos şi se desprinde de pe marginea bolului.
Il acoperi cu un prosop curat de bucătărie şi îl laşi la crescut circa 1 oră. Va trebui să-şi dubleze volumul. Preîncălzeşti cuptorul la 240 grade Celsius, cu 30 de minute înainte de coacere. Pui aluatul într-o tavă antiaderentă (dreptunghiulară, rotundă, după preferinţă).
Când o dai la cuptor, torni un pahar cu apă în tava aragazului, care trebuie poziţionată pe cea mai joasă treaptă, sub grătarul pe care pui pâinea. Astfel, datorită aburului care se va forma, pâinea va fi pufoasă şi nu cleioasă. Laşi pâinea la copt timp de 25-30 de minute, până când aluatul nu mai rămâne pe scobitoare.
Pofta buna!