Paine de casa cu lapte
PrinteazaPaine de casa cu lapte din: faina, sare, ulei, drojdie de bere, ou, lapte.
- 1 kg faină (1/2 kg făină albă şi 1/2 kg făină integrală)
- 1 linguriţă cu sare
- 3 linguri cu ulei
- drojdie de bere
- 1 ou
- 1/2 l de lapte
Mod de preparare:
Cerneţi faina, încălziţi laptele, lăsaţi drojdia acoperită cu sare şi zahăr. Amestecaţi drojdia cu lapte şi frământaţi un aluat potrivit de tare, adăugaţi 1/2 ou, iar când altfatul se desprinde de mână, frământaţi din nou, cu ulei, până când se încorporează.
Lăsaţi la dospit 1 oră, împărţiţi aluatul în părţi egale şi-l puneţi la copt în foftne unse cu ulei. Bateţi oul spumă, daţi faţă pâinii, coaceţi la foc potrivit 1/2 oră. Pâinea este coaptă când s-a rumenit. Scoateţi pâinile, veţi obţine 3-4 pâini mici, acoperiţi-le cu prosop curat, apoi le serviţi calde, rupte în bucăţi potrivite.
Serviţi cu brânză de burduf, cu miez de nucă sau cu costiţă afumată, cu vin dulce.
Pofta buna!