Paine de casa cu margarina si unt
PrinteazaPaine de casa cu margarina si unt din: ou, faina, apa minerala, drojdie, unt sau margarina, ulei, sare, zahat.
Ingrediente:
- 1 ou
- 2 kg făină
- 1,5 l apă minerală sau lapte
- 100 g drojdie
- 2 linguri unt sau margarină moale
- 1/2 ceşcuţă cu ulei
- 2 linguriţe sare
- 2-3 linguri zahăr
Mod de preparare:
Pui laptele la încălzit. între timp, cerni făina într-un lighean şi amesteci cu sare şi zahăr. Adaugi laptele, drojdia şi începi frământatul. După ce strângi aluatul bine, pui untul sau margarina.
Când s-a încorporat, adaugi uleiul şi frămânţi foarte bine, până ce devine un aluat elastic.
Laşi la crescut aluatul, apoi îl împărţi în 8 bucăţi egale, formând câte două suluri pe care le împleteşti ca pe cozonac.
Pui cele 4 pâinici în forme, le laşi să crească, după care le ungi cu ou bătut. Dai formele la cuptor şi laşi să se coacă până capătă o culoare aurie.
După ce pâinea s-a copt, o scoţi şi o pui în şervete de bucătăre, până la răcire.
Pofta buna!