Paine de casa integrala
PrinteazaPaine de casa integrala din: faina, cartofi, lapte, apa, drojdie, zahar.
- făină albă de grâu, integrală, neagră şi din secară 95% în total
- făină de porumb 4%
- cartofi 1%
- plus 250 ml lapte acru la fiecare kilogram
- apă cât cuprinde (din cea în care s-au fiert cartofii), caldă
- drojdie
- zahăr
Mod de preparare:
Se face un amestec din drojdia pusă în laptele cu puţin zahăr, dizolvându-se şi omogenizându-se foarte bine.
Cartofii, curăţaţi de coajă, se fierb în apă, zdrobindu-se bine şi omogenizându-se (temperatura apei lăsându-se să scadă pânâ ce poate fi uşor suportată de deget).
Se omogenizează amestecul din laptele acru cu cartofii, adăugându-se făina de pommb şi 25% din cantitatea totală de făină. Se frământă bine şi se lasă plămădeala la cald, ferită de curent, acoperită cu prosoape.
După aproximativ o oră, timp în care plămădeala a început să dospească, se adaugă şi restul de făină. Se frământă bine un aluat şi se lasă să se odihnească puţin.
Se probează apăsând cu degetul în cocă. Dacă este bine făcut, aluatul revine imediat la forma iniţială, după ce s-a încetat apăsarea cu degetul.
Se acoperă din nou şi se lasă pânâ ce îşi triplează volumul.
Pofta buna!