Paine de porumb
PrinteazaFăina din care se prepară această pâine este obţinută din porumb obişnuit sau porumb dulce, care se usucă şi se macină formând un mălai mai fin sau mai grunjos.
In Europa, pâinea de porumb este produsă doar în regiunea Balcanilor, unde producţia de făină de porumb a ajuns să depăşească producţia de făină din grâu arnăut.
Cele mai celebre şi mai gustoase sortimente de pâine de porumb provin din sudul Statelor Unite. Ele se prepară cu mălai alb sau galben. Doar pâinea care conţine o proporţie mare de făină de grâu poate fi dospită cu drojdie şi coaptă ca o pâine de grâu.
Făina simplă de porumb nu reacţionează la drojdie, astfel încât aluatul este afânat cu praf de copt şi ouă sau deseori cu lapte bătut amestecat cu bicarbonat de sodiu şi/sau bitartrat de potasiu. Aluatul este foarte moale, astfel încât nu poate fi copt în tavă, ci trebuie turnat într-o formă asemănătoare celei de cozonac.
Din aluat se pot modela turte dreptunghiulare sau rotunde, care se prăjesc într-o tigaie de fontă sau se coc într-o tavă unsă cu grăsime.
Pâinea sau turtele de porumb se servesc alături de tocăniţe consistente sau la micul dejun, alături de cârnaţi sau şuncă la grătar.