Istoria și Evoluția Pâinii: De la Plăcintele Preistorice la Pâinea Sourdough Contemporană. Pâinea, un simbol al vieții și al ospitalității, are o istorie îndelungată și fascinantă, care reflectă evoluția societăților umane de-a lungul mileniilor. Acest aliment de bază, în esență simplu, a suferit transformări remarcabile, adaptându-se la culturi, tehnologii și necesități nutritive diverse. De la […]
Pâine dulce cu fructe uscate
PrinteazaPâine dulce cu fructe uscate din: faina, drojdie, arpacas, lapte dulce, unt, zahar pudra, ou, rom, esenta de lamaie, caise uscate, stafide, sare, zahar vanilinat, migdale, fistic.
- 625 g faina
- 25 g drojdie
- 100 g arpacas
- 225 ml lapte dulce
- 50 g unt
- 100 g zahar pudra
- un ou
- 50 g rom
- o lingura cu esenta de lamaie
- 200 g caise uscate
- 50 g stafide
- sare
- doua pliculete zahar vanilinat
- migdale
- fistic
Mod de preparare:
Arpacaşul se fierbe, se scurge de apă şi se pune la răcit într-o strecurătoare.
Drojdia se dizolvă în puţin lapte călduţ, se amestecă bine cu puţină făină şi se lasă să dospească zece minute.
Se toarnă apoi peste făina cernută împreună cu restul de lapte dulce călduţ în oare s-a dizolvat jumătate de linguriţă cu sare, zahărul pudră şi zahărul vanilinat.
Se adaugă oul, esenţa de lămâie, romul, stafidele hidratate în apă rece şi caisele tocate mărunt.
Se presară arpacaşul răcit, se adaugă untul topit şi se frământă până se obtine un aluat omogen, nelipicios.
Se acoperă cu un şervet şi se lasă într-un loc cald să crească până îşi dublează volumul.
Se împarte în bucăţi, se gplatizează, li se dă formă de lipie mai groasă şi se aşază pe o tavă presărată cu făină.
Se introduc in cuptroul incins si se coc la foc mediu pana devin aurii la suprafata.
In aluat se mai pot adauga migdale sau fistic tocat marunt.
Pâine dulce cu fructe uscate
Pofta buna!
poate iti place si:
Istoria și Evoluția Pâinii: De la Plăcintele Preistorice la Pâinea Sourdough Contemporană
Pofta buna!
Imi dai si mie din painea asta cu fructe?