Paine in forma
PrinteazaPaine in forma din: faina, drojdie de bere, unt, sare, apa, ou, zahar.
- 1 kg faină
- 30 g drojdie de bere
- 1 lingură cu unt
- 1 linguriţă cu sare
- 1/2 l apă caldă
- 1 ou
- 1 linguriţă cu zahăr
Mod de preparare:
Cerneţi faina în castron, adăugaţi sarea şi untul înmuiat pe foc, desfaceţi drojdia în puţină apă caldă, turnaţi deasupra o linguriţă cu zahăr, amestecaţi până devine pastă omogenă, o turnaţi în făină, acoperiţi, frământaţi cu mâna, adăugaţi apă şi lucraţi energic aluatul până se desprinde de mână.
Lăsaţi la dospit până îşi dublează volumul. Atunci frământaţi aluatul din nou, lăsaţi iar la dospit în formele în care veţi coace pâinea.
Ungeţi cu ou, puneţi formele în cuptorul fierbinte: primele 10 min la foc mic, 1/2 oră la foc potrivit, 5 min la foc mic. Scoateţi din formă cât este caldă, acoperiţi cu prosop curat pentru 1 oră, serviţi cu mâncare tradiţională sau cu salate.
Pofta buna!