Paine prajita cu usturoi si untura
PrinteazaPaine prajita cu usturoi si untura din: paine, usturoi, grasime de pasare sau untura de porc, sare, piper.
- pâine prâjită – 1 felie
- 1-2 căţei de usturoi
- circa 1/2 linguriţă grăsime de pasăre (gâscă, curcă, găină sau chiar untură de porc)
- sare
- opţional: piper
Mod de preparare:
Felia de pâine bine prăjită (de preferat la prăjitorul electric) încă destul de caldă, este frecată pe o parte sau chiar pe ambele părţi cu usturoiul. Se unge apoi cu untura de pasăre (preferabil de gâscă). Se sărează şi se presară piper pisat.
De reţinut: este vorba de untură de pasăre, obţinută prin topirea (dar nu arderea) grăsimii de pasare. De multe ori, în lipsa unturii de pasăre se foloseşte untură de porc sau chiar unt (ori margarină).
Preparatul (aparent simplu de realizat) este foarte apreciat în special în zona Ardealului, iar principala sa subtilitate constă în aplicarea rapidă a usturoiului şi grăsimii pe felia de pâine caldă, în aşa fel încât grăsimea să fie absorbită de pâine.
Se serveşte ca gustare la băutură (palincă, vin, bere). Este foarte apreciată şi în berăriile cehe şi germane.
Pofta buna!