Paine cu seminte de floarea soarelui
PrinteazaPaine cu seminte de floarea soarelui din: faina integrala, faina de grau, drojdie uscata, melasa, ulei, seminte de floarea soarelui, ou.
Ingrediente:
- 400g făină integrală de grâu
- 100g făină de grâu spelta
- 1 plic de 7g de drojdie uscată
- 1 lingură de melasă
- ulei, pentru uns
- 50g seminţe de floarea soarelui
- 1 gălbenuş, bătut cu furculiţa
Mod de preparare:
Intr-un bol mare, combină ambele tipuri de făină cu drojdia şi 1 linguriţă de sare.
Amestecă melasa cu 250ml de apă caldă, până când se dizolvă. Toarnă apa peste făină şi amestecă, pentru a obţine un aluat uşor lipicios. Dacă mai e nevoie de apă, adaug-o lingură cu lingură.
Frământă aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină, timp de 10 minute (sau 5-7 minute, dacă foloseşti un mixer cu cârlig).
Când e gata, aluatul ar trebui să fie fin şi elastic. Transferă-l într-un bol uns cu ulei, întoarce-l, pentru a-l unge cu ulei, apoi acoperă-l cu folie alimentară unsă.
Lasă-l într-un loc cald până îşi dublează volumul – va dura circa 1 oră. Unge cu ulei o formă de paine de 900g.
Când aluatul şi-a dublat volumul, frământă-l timp de 3-5 minute pentru a elimina excesul de aer – adaugă aproape toate seminţele şi frământă pentru a le distribui uniform.
Modelează aluatul într-o formă ovală de dimensiunile tăvii. Transferă-l în tavă şi lasă-l la dospit, acoperit cu folie alimentară unsă, timp de 30-45 de minute, până când aproape şi-a dublat volumul încă o dată. încinge cuptorul la 200°C.
Presează aluatul uşor cu degetul pentru a verifica dacă s-a dospit (vezi pasul 4 de la pagina 60).
Când este gata de copt, unge pâinea cu gălbenuş şi presară restul de seminţe. Coace-o timp de 40-45 de minute sau până devine arămie – dacă scoţi pâinea din tavă şi o baţi uşor la bază, ar trebui să sune a gol.
Las-o să se răcească pe un grătar pentru prăjituri timp de cel puţin 30 de minute, înainte de a o felia.
Pofta buna!