Paine simpla
PrinteazaPaine simpla din: faina, drojdie de bere, apa, sare, zahar, ulei.
- 1 kg faină
- drojdie de bere cât o nucă
- 1/3 l apă caldă
- sare
- 1 lingură cu zahăr
- 3 linguri cu ulei
Mod de preparare:
Cemeţi faina, puneţi sarea şi drojdia de bere pe care aţi acoperit-o cu zahăr şi a devenit lichidă, şi frământaţi cu apă caldă un aluat potrivit de tare.
Adăugaţi uleiul şi continuaţi să frământaţi până se încorporează. Lăsaţi la dospit 1 oră, după care faceţi pâini rotunde, potrivit de mari, pe care le coaceţi pe frunze de hrean sau de nuc, în cuptorul de pâine.
Dacă le coaceţi în cuptorul aragazului, împărţiţi aluatul în patru, ungeţi cu ulei formele de chec, aşezaţi pâinea, mai lăsaţi 1/4 oră pe marginea plitei, apoi coaceţi la foc potrivit. ^
Scoateţi pâinea când s-a rumenit, o înveliţi cu prosop curat şi o serviţi caldă sau rece, lângă orice fel de mâncare.
Pofta buna!