Paine cu sos caramel
PrinteazaPaine cu sos caramel din: cartof, zahar, faina, oua, ulei, lapte, vanilie, scortisoara, praf de copt, unt, frisca, nuca.
- 1 cartof dulce fiert în coajă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 2 ouă
- 100 ml ulei
- 100 ml lapte bătut sau iaurt
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1/2 linguriţă scorţişoară
- sare
- 1 linguriţă praf de copt
Pentru sos:
- 200 g zahăr
- 90 g unt
- 120 ml friscă
- 60 g nucă mărunţită
Mod de preparare:
Cartoful dulce fiert se curăţă de coajă, se pisează cu furculiţa. Uleiul se amestecă cu laptele bătut şi extractul de vanilie.
Făina se cerne împreună cu scorţişoara, praful de copt şi cu sarea. Ouăle se bat cu zahărul, apoi se amestecă cu compoziţiile de făină şi ulei şi cu cartoful pisat.
Compoziţia se puneîntr-o formă de cozonac tapetată cu hârtie de copt şi se coace 50-60 de minute la 175 de grade. Se face proba acului.
Pentru sos se caramelizează zahărul, se adaugă untul şi se amestecă până când se topeşte, apoi se adaugă frişca lichidă, şi se fierbe până când se obţine un sos omogen.
Sosul se toarnă peste pâinea răcită şi se presară cu nucă.
Paine cu sos caramel
Pofta buna!