Paine cu spanac, boia si bulion
PrinteazaPaine cu spanac, boia si bulion din: făină 000, făină Manitoba (dacă nu găseşti, o înlocuieşti cu făină 000), lapte, drojdie, unt moale, oua, sare, zahar, bulion, spanac, boia dulce.
- 700 g făină 000
- 300 g făină Manitoba (dacă nu găseşti, o înlocuieşti cu făină 000)
- 400 ml lapte
- 50 g drojdie
- 180 g unt moale
- 2 ouă
- 20 g sare
- 10 g zahăr
- 2 linguri bulion
- 200 g spanac
- 2 linguriţe boia dulce
Mod de preparare:
Pregăteşti toate ingredientele, le cântăreşti şi le aşezi pe masa de lucru, ca să le ai la îndemână, încălzeşti laptele, dar să nu fie fierbinte. Pui laptele, drojdia şi zahărul într-un castron, apoi adaugi 150 ml lapte călduţ şi le amesteci până se topeşte zahărul şi drojdia.
Laşi apoi amestecul să se odihnească. Cerni cele două tipuri de făină şi le pui într-un castron încăpător. Faci o adâncitură în mijlocul făinii şi torni laptefe cu drojdia şi zahărul, apoi restul de lapte, puţin câte puţin, după care începi frământatul.
Adaugi şi sarea, apoi ouăle bătute puţin, untul moale, frământând în continuare. Formezi o bilă din aluat, pe care o laşi la crescut 30 de minute. între timp, speli spanacul, îl pui într-o tigaie antiaderentă fără ulei şi-l laşi să se înmoaie, apoi îl dai prin sită, mărunţindu-l bine.
Spanacul trebuie scurs bine. Aluaturore împărţi în trei părţi egale. O parte din aluat îl amesteci cu cele 2 linguri bulion, apoi adaugi şi boiaua dulce, omogenizând bine. A doua parte de alfiat o amesteci cu spanacul mărunţit. Ultima parte rămâne simplă.
Bucăţile de aluat le alungeşti în trei rulouri, pe care le împleteşti între ele ca la pâinea normală împletită, lipind bine capetele.
Pui pâinea împletită în tava de cozonac unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt şi o coci aproximativ 1 oră la 200°C. După ce s-a copt, laşi pâinea să se răcorească 20 de minute, apoi o scoţi din tavă.
Pofta buna!