Paine tricolora
PrinteazaPaine tricolora din: faina, lapte, drojdie, unt, oua, sare, zahar, bulion, spanac, boia dulce.
- 1 kg faina
- 400 ml lapte
- 50 g drojdie
- 180 g unt moale
- 2 oua
- 20 g sare
- 10 g zahar
- 2 linguri bulion
- 200 g spanac
- 2 lingurite boia dulce
Mod de preparare:
Pregatesti toate ingredientele, le cantaresti si le asezi pe masa de lucru, ca sa le ai la indemana, incalzesti laptele, dar sa nu fie fierbinte.
Pui laptele, drojdia si zaharul intr-un castron, apoi adaugi 150 ml lapte caldut si le amesteci pana se topeste zaharul si drojdia.
Lasi apoi amestecul sa se odihneasca.
Cerni faina si o pui intr-un castron incapator. Faci o adancitura in mijlocul fainii si torni laptele cu drojdia si zaharul, apoi restul de lapte, putin cate putin, dupa care incepi framantatul.
Adaugi si sarea, apoi ouale batute putin, untul moale, framantand in continuare. Formezi o bila din aluat, pe care o lasi la crescut 30 de minute.
Intre timp, speli spanacul, il pui intr-o tigaie antiaderenta fara ulei si-l lasi sa se inmoaie, apoi il dai prin sita, maruntindu-l bine.
Spanacul trebuie scurs bine. Aluatu se imparte in trei parti egale. O parte din aluat il amesteci cu cele 2 linguri bulion, apoi adaugi si boiaua dulce, omogenizand bine.
A doua parte de aluat o amesteci cu spanacul maruntit. Ultima parte ramane simpla. Bucatile de aluat le alungesti in trei rulouri, pe care le impletesti intre ele ca la painea normala impletita, lipind bine capetele.
Pui painea impletita in tava de cozonac unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt si o coci aproximativ 1 ora la 200°C. Dupa ce s-a copt, lasi painea sa se racoreasca 20 de minute, apoi o scoti din tava.
Pofta buna!