Painea studentului
PrinteazaPainea studentului
- 3 ouă
- 1 pahar unt topit
- 1/2 pahar ulei
- 1 pahar zahăr tos
- făină cît cuprinde
- 150 g nuci
- 1 pahar stafide
- 1pahar smochine
- 100 g rahat roşu şi verde
- 50 g migdale
- 1 portocală
- coaja rasă de la 1 lămîie
- un praf de vanilie
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- un praf de copt
Mod de preparare:
Alegem nuci bune, le tăiem ca tăiţeii sau mai bine le sfărîmăm. Tăiem şi smochinele ca tăiţeii. Melcul de portocală îl tăiem în lung, ca să-şi păstreze forma. Melcii îi cumpărăm de la cofetărie sau îi scoatem din dulceaţă şi îi lăsăm să se scurgă bine de sirop, să fie uscaţi.
De aceca, încălzim „melcul” în cuptor, apoi îl scoatem şi îl punem într-o farfurioară la loc călduţ, ca să se scurgă bine siropul. Pe urmă tăiem feliuţe nu prea subţiri, ca să nu-şi piardă forma.
Batem ouăle întregi cu telul, adăugăm zahărul tos, pisat, şi batem mereu cu telul. Presărăm coaja rasă de lămîie. Punem praful de copt şi vanilia şi batem din nou.
Adăugăm untul şi uleiul amestecînd mereu şi bătînd cu telul. Cînd compoziţia este bine bătută, punem stafidele şi smochinele, spălate, şterst şi tăiate frumos.
Amestecăm totul împreună, punem nucile şi migdalele, precum şi cojile de portocală tăiate (dacă întrebuinţăm şi migdale, scoatem din nuci o cantitate
corespunzătoare). Vînturăm cu lingura de jos în sus, amestecînd bine.
Apoi punem făină cernută, cît cuprinde aluatul. Facem un aluat nu prea moale. Frămîntăm la început cu lingura, apoi cu mîna, cu grijă să nu sfărîmăm fructele.
Scoatem din aluat o bucăţică cît un ou, fără fructe. Luăm rahat, îl întindem puţin şi tăiem bucăţele mici de 1 cm. Din bucăţica de aluat opărită rupem cîte puţin şi învelim fiecare cubuşor de rahat, aşezîndu-le pe toate pe un fund.
După aceea facem un rulou gros din tot aluatul, iar bucăţelele de rahat, învelite în cocă, le vîrîm la întîmplare, adînc, în toată coca.
Ungem cu unt topit şi sleit o formă de chec. Potrivim ruloul să fie de mărimea formei, îl ungem cu gălbenuş şi îl dăm la cuptor, lăsîndu-1 să se coacă la foc potrivit.
Cînd s-a copt, se dezlipeşte de pereţi. Miezul îl încercăm cu o scobitoare (de care nu trebuie să se mai prindă compoziţia). Deoarece este preparată dintr-un aluat greu, pîinea studentului se coace mai mult timp decît alte dulciuri.
O scoatem din formă şi o punem pe un fund lung, aşezată pe o parte. Cînd se răceşte, o punem pe o farfurie.
Pofta buna!