Panettone de casa
PrinteazaPanettone de casa din: drojdie, zahar, vanilie, oua, unt, faina, sare, miere, stafide.
Ingrediente:
Pentru aluatul din prima zi:
- 30 g drojdie de bere proaspătă
- 150 g zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 6 gălbenuşuri de la ouă mari
- 1 albuş
- 150 ml apă călduţă
- 120 g unt moale
- 500 g făină
Pentru aluatul de a doua zi (la 12 ore după pregătirea primului aluat):
- aluatul din prima zi
- 120 g zahăr
- 2 linguri miere de albine
- 50 ml apă caldă
- 6 gălbenuşuri mari
- 1 linguriţă sare
- 120 g unt moale
- 120 g stafide inmuiate in rom sau coniac
- 1 linguriţă coajă portocală confiată
- coajă rasă de la 1 portocală
- 300 g făină
Mod de preparare:
Dizolvă drojdia în apă călduţă cu o lingură de zahăr şi una de făină. Las-o să dospească in jur de 10 minute, apoi pune-o peste făină.
Adaugă 3 gălbenuşuri şi amestecă aluatul. Restul de gălbenuşuri mixează-le cu albuşul zahărul până devin cremoase şi îşi dublează volumul, apoi incorporează-le în aluat.
Adaugă untul şi frămăntă bine până obţii un aluat neted şi elastic. Mută aluatul într-un vas mai mare, acoperă-l cu o folie alimentară pentru a împiedica formarea unei cruste, apoi cu un prosop umezit.
Lasă vasul în loc ferit de curent, la caldura, pentru 12 ore. Apoi, mută aluatul în maşina de pâine impreună cu restul ingredientelor (incepând cu cele lichide şi terminând cu făina, excepţie fac stafidele şi coaja de portocală confiată).
Las-o să se frămănte, astfel incăt la final să ai iar un aluat elastic. In acest moment adaugă stafidele scurse, coaja confiată şi mai frămăntă puţin aluatul. Lasa-l la loc cald încă o oră.
Imparte aluatul în două, pune-l în forme rotunde tâpetate cu hărtie de copt si lasa-l incă 30-60 minute să crească.
Coace cozonacii Panettone în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 45-50 minute.
Panettone de casa
Pofta buna!