Panettone cu stafide

Printeaza

Panettone cu stafide din: faina, lapte, drojdie, oua, zahar, unt, vanilie, stafide, sare, rom.

Ingrediente:Panettone_cu_stafide

  • 500 g făină
  • 60 ml lapte
  • 12 g drojdie uscată
  • 4 ouă
  • 3 gălbenuşuri
  • 160 g zahăr
  • 160 g unt
  • miezul de la 1 păstaie de vanilie
  • 40 g coajă de portocală confiată
  • 40 g portocale confiate
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 120 g stafide
  • 5 g sare
  • 50 ml rom
  • 1 linguriţă zahăr

 

Mod de preparare:

Se înmoaie stafidele în rom. Intr-un bol se amestecă 10 g drojdie, o linguriţă de zahăr şi 60 ml lapte călduţ; se adaugă 100 g făină şi se frământă.

Se acoperă cu folie şi se lasă să crească la 30° C până ce-şi dublează volumul (cca 1 oră).

Se adaugă 2 ouă întregi, 2 g drojdie şi 180 g făină. Se frământă cu mâinile, apoi se adaugă 60 g zahăr şi 60 g unt moale.

Se aşază aluatul într-un castron, se acoperă cu folie şi se lasă să crească din nou la 30 °C până îşi dublează volumul (2 ore).

Se mai adaugă 2 ouă întregi, 3 gălbenuşuri şi 220 g făină; se mai frământă minimum 10 minute; apoi se adaugă 100 g zahăr şi 5 g sare.

Se amestecă şi se adaugă 100 g unt moale (în două etape), fructele confiate, coaja de lămâie, stafidele bine stoarse şi vanilia. Se acoperă cu folie şi se mai lasă să crească aluatul la 30° C până ce-şi dublează volumul (2 ore).

Se unge forma (018 cm şi cel puţin 10 cm înălţime) şi se tapetează cu hârtie de copt. Se mai frământă puţin aluatul pe planşetă ca să ia formă rotundă şi să intre în vas.

Se mai acoperă o dată şi se mai lasă să crească până la buza formei (cca 2 ore). Apoi se îndepărtează folia de deasupra şi se lasă să se aerisească aluatul 10-15 min. pentru a se forma deasupra o peliculă uscată.

Se crestează uşor cu un cuţit, în formă de cruce şi se pune la mijloc o bucăţică de unt cât o nucă.

Se încinge cuptorul la 200°C. Pe fundul cuptorului se pune o placă sau o tablă pe care se aşază un vas cu apă. Se dă cozonacul la cuptor şi se coace 10-15 min., apoi se reduce temperatura la 190° C.

După încă 10-15 min. se reduce temperatura din cuptor la 180 °C. In total trebuie să se coacă cca 1 oră. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească şi se înfăşoară în folie.

Nu se păstrează mai mult de 3 zile.

Panettone cu stafide

Panettone_cu_stafide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.