Pappa al pomodoro

Printeaza

Pappa al pomodoro este o supă tradițională toscană, cremoasă și plină de arome, preparată din roșii proaspete (sau conservate), pâine veche (uscată), usturoi, ulei de măsline extravirgin și busuioc.

Rețeta s-a născut din dorința de a valorifica pâinea rămasă și a creat de-a lungul timpului un fel de mâncare devenit emblematic în bucătăria toscană.

Ingrediente de bază:

  • Roșiile: folosite proaspete, coapte, sau conservate (passata ori pulpă de roșii).
  • Pâinea: se folosește pâine toscană ușor învechită, fără sare, care absoarbe perfect lichidul și se topește în supă.
  • Uleiul de măsline extravirgin: adaugă o savoare intensă și netedă, specifică zonei Mediteranei.
  • Usturoiul și busuiocul: dau note proaspete și aromate, în completarea gustului bogat de roșii.

Tehnica de preparare:

călește ușor usturoiul în ulei de măsline. adaugă roșiile și se fierb încet, până când capătă consistența unui sos gros.

Se adaugă apoi pâinea uscată ruptă bucăți și puțin lichid (apă sau supă de legume), astfel încât să se obțină o textură mătăsoasă, aproape ca un piure mai gros.

Se asezonează cu sare, piper și busuioc proaspăt.

Aspect și servire:

Pappa al pomodoro are un aspect dens, catifelat, ca o supă-cremă consistentă.

Se servește fierbinte iarna sau la temperatura camerei vara, fiind potrivită în orice sezon.

Adesea, se decorează cu frunze proaspete de busuioc și un strop de ulei de măsline.

Origini și cultură:

Este un preparat de „cucina povera” (bucătăria sărăcăcioasă), în care ingredientele simple sunt ridicate la rang de delicatese prin combinarea atentă a gusturilor.

Este populară în special în zona orașelor Siena și Florența, fiind astăzi un simbol al gastronomiei toscane.

Fiind foarte versatilă, Pappa al pomodoro poate fi adaptată după gust; unii preferă o versiune mai subțire, cu mai mult lichid, iar alții o variantă foarte cremoasă, dar oricum ai alege să o pregătești, rămâne o rețetă reconfortantă și plină de savoare.

Pappa al pomodoro

Ingrediente:

  • 50 g cascaval pecorino
  • 300 g paine uscata de cozonac
  • 700 g rosii conservate in suc propriu
  • 2 pahare zeama de carne sau de legume
  • un fir de ceapa verde
  • un var de lingurita de paprica
  • 1/2 lingurita de busuioc uscat
  • 8 linguri ulei de masline
  • piper negru macinat
  • sare

amestecul de condimente:

  • o mana de masline
  • 3 catei de usturoi
  • o legatura de busuioc

 

Mod de preparare:

pregateste un amestec din masline taiate marunt si un cateul de usturoi, pisate cu telul, cu frunze de busuioc tocate.

Painea taiata cuburi mari se pune intr-un castron si peste ea se toarna zeama.

Ceapa si 2 catei de usturoi care au ramas se taie marunt, se prajesc in 3 lingurid e ulei la foc mediu intr-o cratita cu fundul gros, timp de 5 minute.

pun rosiile impreuna cu sucul si cu busuiocul uscat, se lasa 5 minute pe foc.

adauga paine cu zeama, se micsoreaza focul, si se mai fierb 8-10 minute, amestecand.

drege cu 2-3 linguri de ulei cu sare, paprica si cu piper proaspat macinat, se fierbe inca 5 minute.

pune in farfurii (supa trebuie sa fie consistenta), se adauga cate o lingura de amestec de condimente, se stropeste cu ulei de masline, se presara cu pecorino.

serveste imediat.

 

Pappa al pomodoro

Pappa_al_pomodoro_3

Pofta buna!

 

 

Incoming search terms:

  • retete cu paine uscata

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.