Parfe de mere
PrinteazaParfe de mere din: faina, praf de copt, sare, scortisoara, cuisoare, ienibahar, unt, zahar brun, melasa, ou, iaurt, smantana, mere, zahar brun si frisca.
pentru blat:
- 315 g faina
- 1 1/4 lingurita cu praf de copt
- 1/2 lingurita cu sare
- 1/2 lingurita cu scortisoara
- 1/3 lingurita de cuisoare
- 1/2 lingurita cu ienibahar
- 115 g unt
- 270 g zahar brun
- 2 linguri cu melasa
- 1 ou
- 225 g iaurt
pentru caramel:
- 225 g zahar
- 225 ml apa
- 280 ml smantana dulce
- 1 1/2 batoane de scortisoara
pentru crema de mere:
- 115 g unt
- 8 mere
- 115 g zahar
- 100 g zahar brun
- 1 l frisca
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă într-un vas făina cu praful de copt, sarea, prafurile de scorţişoară, cuişoare şi ienibahar. Separat, freacă untul cu zahărul brun, melasa şi oul până ce devin o spumă. Amestecă ingredientele uscate cu crema de unt şi iaurtul scurs de zer. Pune compoziţia într-o tavă nonaderentă tapetată cu hârtie de copt şi coace-o 20-25 de minute ori până ce s-a întărit la suprafaţă. Lasă la răcit.
Pentru caramel, pune pe foc zahărul cu apa până ce obţii un sirop. Amestecă şi lasă până ce capătă culoarea caramelului şi s-a îngroşat puţin. Dă deoparte, adaugă smântână şi batoanele de scoţişoară şi omogenizează. Pune din nou pe foc şi lasă până ce se întăreşte puţin. Dă deoparte.
Pentru crema de mere, topeşte patru linguri cu unt şi jumătate din merele curăţate şi tăiate. Amestecă uşor, iar când au căpătat o culoare arămie, pune jumătate din cantităţile de zahăr alb şi brun şi ţine pe foc până ce se caramelizează. Pune-le într-un castron şi repetă operaţiunea din cantităţile rămase pentru crema de mere.
Adaugă câte două linguri cu caramel în fiecare cupă pregătită, apoi câte una cu cremă de mere caramelizate şi 2-3 linguri cu frişca (sau mai multe, după gust). Deasupra, pune câte o bucată uşor sfărâmată din blatul porţionatîn 6 sau 8. Repetă până la umplerea cupei (e musai să închei cu frişca şi sos caramel).
Parfe de mere
Pofta buna!
Sa-mi dai si mie cand mai faci