Pasca pufoasa cu branza de vaci
PrinteazaPasca pufoasa cu branza de vaci din: faina, drojdie, lapte, unt, zahar, oua, zahar vanilat, portocala, branza de vaci, stafide, esenta de rom, gris.
Pentru aluat:
- 550 g făină
- 25 g drojdie proaspătă
- 250 g lapte călduţ
- 90 g unt
- 90 g zahăr
- 2 ouă
- 2 pliculeţe cu zahăr vanilat
- coajă rasă de portocală
Pentru umplutură:
- 500 g brânză de vaci bine scursă
- 180 g zahăr
- 150 g stafide
- 1 lingură cu esenţă de rom
- 1 pliculeţ cu zahăr vanilat
- 3 ouă
- 20 g griş
- 40 g făină
- coajă rasă de portocală
Pentru uns:
- 1 gălbenuş
- 3 linguri cu lapte
Mod de preparare:
Punem la înmuiat stafidele în apă călduţă amestecată cu o lingură cu esenţă de rom, cât să le acopere. După 30 de minute le punem la scurs într-o sită.
Pentru aluat, punem faina într-un vas adânc, facem o gropiţă în centrul ei şi adăugăm drojdia dizolvată în laptele călduţ amestecat cu o linguriţă cu zahăr.
Lăsăm la dospit, 15-20 de minute, într-un loc călduţ. Adăugăm apoi restul de zahăr, untul la temperatura camerei tăiat cubuleţe, ouăle, zahărul vanilat şi puţină coajă rasă de portocală. Frământăm toate aceste ingredient până obţinem un aluat elastic. In funcţie de faina folosită, aluatul mai poate cere faină în acest caz, adăugăm câte o lingură rasă cu faină până când aluatul se
desprinde de pe mâini. Lăsăm aluatul la crescut pentru 30 de minute, într-un loc călduţ.
Tapetăm forma cu unt, acoperim fundul cu hârtie de copt, iar marginile formei le pudrăm cu faină împărţim aluatul în două bucăţi egale, întindem o bucată într-o foaie rotundă de dimensiunea formei şi înaltă de 1,5 cm şi o aşezăm în formă.
Din a doua bucată de aluat modelăm 3 şnururi pe care le împletim şi le aşezăm în formă. Lăsăm din nou la crescut 30-45 de minute.
In mijloc turnăm brânza de vaci bine scursă şi amestecată cu zahărul, zahărul vanilat, ouăle, grisul, faina, stafidele şi coaja rasă de portocale. Ungem împletitura cu un gălbenuş amestecat cu 2-3 linguri cu lapte.
Coacem pasca în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 50 de minute. După ce s-a răcorit o pudram cu zahar.
Pofta buna!