Pastitsio
PrinteazaPastitsio din: macaroane, cascaval, ulei, sare, carne tocata de vita, rosii, ceapa, usturoi, vin, scortisoara, cuisoare, oregano, zahar, patrunjel, piper, lapte, unt, faina, oua.
- 1 pachet de macaroane lungi şi groase
- 150 g caşcaval
- 20 ml ulei de măsline
- sare după gust
Pentru umplutură:
- 600 g carne tocată de vită
- 600 g roşii coapte
- 1 ceapă mare
- 2 căţei de usturoi
- 1 cană devin roşu
- 60 ml ulei de măsline
- 1 băţ de scorţişoară
- 3 cuişoare
- 1 vârf de cuţit de oregano uscat
- 1 vârf de cuţit de zahăr
- 1/2 legătură de pătrunjel
- sare şi piper negru după gust
Pentru sosul bechamel:
- 1 litru de lapte
- 100 g unt
- 100 g făină
- 2 ouă
- sare după gust
Mod de preparare:
Fierbeţi macaroanele al dente, în apa sărată. Scurgeţi apa şi stropiţi-le cu ulei dg’măsline, pentru a nu se lipi unele de altele.
Pentru umplutură, încingeţi uleiul de măsline şi căliţi ceapa şi usturoiul, ambele tocate mărunt. Adăugaţi carnea tocată şi amestecaţi, pentru a evita formarea de cocoloaşe, apoi aromele: scorţişoara, cuişoarele, oregano, sarea şi piperul negru după gust. Turnaţi vinul şi amestecaţi.
Adăugaţi roşiile tăiate în cuburi, zahărul şi presăraţi pătrunjel tocat. Când umplutura s-a îngroşat, luaţi-o de pe foc, scoţând cuişoarele şi scorţişoara din oală.
Pentru sosul bechamel, încingeţi untul într-o tigaie, adăugaţi făina şi prăjiţi-o până când devine aurie, amestecând încontinuu. Adăugaţi sarea şi laptele cald. Lăsaţi pe foc până când se îngroaşă, apoi adăugaţi ouăle.
Aşezaţi jumătate din cantitatea de macaroane într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Adăugaţi umplutura şi acoperiţi cu restul macaroanelor. Turnaţi sosul bechamel şi introduceţi pentru aproximativ 40 de minute în cuptorul preîncălzit la 200°C. Presăraţi caşcavalul topit cu 10 minute înainte de a scoate mâncarea din cuptor.
Pofta buna!