Pastrama de oaie
PrinteazaPastrama de oaie din: pulpa de miel sau oaie, usturoi, sare, piper, boia, cimbru si vin alb.
Pastrama de oaie este un preparat tradițional românesc, cu o istorie îndelungată în gastronomia locală. Realizată printr-un proces atent de marinare și afumare, pastrama de oaie transformă carnea într-un deliciu culinar apreciat pentru gustul său intens și aromat.
Carnea de oaie este mai întâi condimentată generos cu un amestec de sare, piper, usturoi, cimbru și alte mirodenii locale, lăsată să se odihnească pentru a absorbi aromele, apoi este afumată lent, ceea ce îi conferă o savoare deosebită și o textură fragedă.
În multe regiuni din România, pastrama de oaie este considerată un simbol al meselor festive și al sărbătorilor tradiționale.
De obicei, aceasta este servită alături de mămăligă fierbinte, brânză de burduf și murături, creând un contrast delicios între gusturile intense și texturile variate.
În plus, pastrama de oaie poate fi preparată la grătar, în tigaie sau chiar la cuptor, fiecare metodă adăugând o notă distinctă preparatului final.
Ingrediente:
- 2 felii pulpa de miel sau oaie frageda
- 1 capatana de usturoi
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper
- 1/2 lingurita boia
- 1/2 lingurita cimbru
- 2 linguri vin alb
Mod de preparare:
Spalam si zvantam carnea de oaie cu servete de hartie. Daca e cazul o desosam si o potionam.
Pisam usturoiul si pregatim condimentele intr-un vas.
Amestecam condimentele pana obtinem o pasta si frecam bine carnea cu ea.
Turnam apoi doua linguri de vin alb peste carne si asta-i tot.
Impachetam in folie alimentara si tinem la frigider 5-7 zile.
O mai intoarcem dupa cateva zile ca sa stea umeda pe toate partile.
Frigem pastrama pe gratar, in tigaie sau la cuptor la tava!
Popularitatea pastramei nu se limitează doar la mediul rural, unde tradițiile sunt încă vii, ci și în restaurantele urbane, care reinterpretează acest preparat în moduri creative și contemporane.
Datorită combinației sale unice de arome și metode tradiționale de preparare, pastrama de oaie rămâne un element esențial al bucătăriei românești, evocând bogăția culturală și moștenirea gastronomică a țării.
Poftă bună!
Incoming search terms:
- cum se face pastrama de oaie
- reteta pastrama de oaie
- cum se prepara pastrama de oaie
- Cum se face pastrama
- pastrama de berbecut
- pastrama de ied
- cum se prepara pastrama
- preparare pastrama oaie
- preparare pastrama de oaie
- reteta pastrama oaie
Delicioasa pastrama de oaie
O nebunie pastrama de oaie, si mie-mi place
Un deliciu este pastrama de oaie. uite va dau o idee si va spun cum o prepar eu:
Pastrama de OAIE:
Carnea se scurge bine de sânge, se spală, se usucă puțin în vânt (practica cere să se pună la pastramă jumătăți de oaie, iar pulpele trebuiesc crestate des și până la os, să ajungă sarea peste tot). Se freacă bine cu cimbru și celelalte condimente.
Se cerne bine cu sare și se pune într-un vas curat, de preferință de lemn. Se ține în saramura pe care o lasă două-patru zile (mai puțin, dacă e frig), întorcându-se de trei ori pe zi.
Se atârnă o zi în vânt, să se usuce cât de cât, dar nu mult, ca să rămână frageda; se păstrează rulată, să-și țină un pic de zeamă. Se frige pe cărbuni, la grătar.