Pastrav prajit cu sofran
PrinteazaPastrav prajit cu sofran din: pastravi, chimen, nucsoara, faina, ulei, orez, sofran, unt, patrunjel, lamaie, sare, piper.
- 4 păstrăvi evisceraţi (250-300 g/bucata)
- 1 linguriţă sare
- 1/2 linguriţă piper
- 1/2 linguriţă chimen măcinat
- 1 vârf cuţit nucşoară
- 5-6 linguri faină
- 150 ml ulei
Pentru garnitură:
- 2 linguri ulei
- 250 g orez
- 6-7 firicele şofran
- sare
Pentru sos:
- 2 linguri ulei de măsline
- 50 g unt
- 1 legătură mare pătrunjel verde
- 1/2 lămâie
- sare
Mod de preparare:
Se prăjeşte orezul în uleiul încins, se toarnă 2,5 căni de apă, se sărează şi se adaugă şofranul. Se amestecă, se aduce la fierbere, apoi se lasă să fiarbă la foc mic.
După 10-15 minute se opreşte focul, se acoperă vasul şi fară să se amestece se lasă deoparte.
Condimentele pentru peşte se amestecă şi se presară peste peşte (şi în interior). Păstrăvii se dau prin faină şi se prăjesc uniform în uleiul încins. Se scot pe un şervet.
Pentru sos se pune uleiul şi untul într-un vas, se încălzeşte, după care se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt. Se amestecă bine, se sărează şi se adaugă zeama de lămâie.
Se aşază peştele pe farfurii, se storpeşte cu sos şi se serveşte alături de orezul pufos. Se poate servi şi cu salată.
Pofta buna!