Păstrăvi cu sos cu vin
PrinteazaPăstrăvi cu sos
- 7 păstrăvi medii
- 1 ceapă mare
- 2 căpăţâni de usturoi
- 2 leg. pătrunjel
- 1 morcov
- l/2 ţelină
- 1 păstărnac
- 8 ciuperci
- 100 ml vin alb demisec
- 50 ml ulei
- 100 g unt
- 50 ml bulion
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 21 boabe de piper
- 2 foi de dafin
- l/2 lămâie
- sare
- piper măcinat
- cimbru
- condiment din legume uscate
Mod de preparare:
Se curăţă păstrăvii şi se freacă bine cu mujdeiul obţinut dintr-o căpăţână de usturoi, sare, piper.
Se pune în interiorul fiecărui peşte câte un vârf de cuţit unt. Se lasă la rece peste noapte. Se taie ceapa peştişori şi se pune la prăjit în unt.
Se adaugă legumele tăiate în feliuţe şi se călesc cu ceapa 7-8 minute. Se unge cu ulei o tavă încăpătoare şi se aşterne un “covoraş” de legume peste care se pune ceapa prăjită.
Se aşază păstrăvii unul lângă altul, se toarnă cu lingura bulion pe fiecare şi se pun câte 3 boabe de piper pe fiecare peşte.
Se presară cimbru, pătrunjel şi se adaugă 2 foi de dafin. Se ţine tava în cuptorul încins 10 minute.
Se adaugă şi vinul, se mişcă tava să. nu se lipească legumele şi se mai lasă la cuptor, la foc mic încă 10-15 minute. Se scoate tava, se ornează cu pătrunjel proaspăt şi se stoarce peste peşte jumătate de lămâie.
Se prepară şi un mujdei dintr-o căpăţână de usturoi, se adaugă puţin ulei şi se amestecă până se obţine o pastă cu aspect de maioneză. Se amestecă acest mujdei cu smântână, sare şi pătrunjel tocat.
Pofta buna!