Pastravi la gratar
PrinteazaO reteta absolut delicioasa de pastravi la gratar din: pastravi, untdelemn, lamaie, sare si piper.
- 3-4 păstrăvi de câte 300-400 g fiecare
- untdelemn
- o lămâie
- sare
- piper
facultativ:
- 50 g unt
Mod de preparare:
Păstrăvii se curăţă de solzi, se eviscerează se spală, se presară sare şi piper şi se ung cu untdelemn pe dinăuntru şi pe dinafară. Grătarul se unge şi el cu untdelemn. Se pun păstrăvii pe grătar, întorcându-se de 2-3 ori, pentru ca să se pătrundă bine pe toate părţile. Când sunt gata, se scot pe un platou şi se stropesc cu zeamă de lămâie.
O altă variantă este de a înveli peştele în hârtie pergament, înainte de a-1 pune pe grătar. Mai întâi se unge hârtia cu unt sau untdelemn, apoi se pune peştele (uns cu untdelemn, sare şi piper). Hârtia se rulează în jurul peştelui de două-trei ori, apoi se aşază pe grătar, dar nu prea aproape de flacără (nu e de dorit ca hârtia să ia foc).
Pachetele cu păstrăvi se vor întoarce pe grătar de 3-4 ori, timp de 20-25 de minute, până când hârtia se rumeneşte. Atunci se ia de pe grătar, se desface hârtia, se scoate peştele şi se serveşte cu zeamă de lămâie şi, eventual, cu puţin unt.
Poftă bună!