Pate de porc
PrinteazaPate de porc din: carne de porc, carne de vitel, piper, nucsoara, scortisoara, cuisoare, pudra de ghimbir, coniac, ou, galbenus, faina, sare, untura.
- 400 g carne de porc (de la gat)
- 700 g carne de vitel
- cate un varf de cutit de piper, nucsoara, scortisoara, cuisoare
- un praf pudra de ghimbir
- 50 ml coniac
- un ou
- un galbenus
pentru crusta:
- 650 g faina
- 100 g unt
- 2 glabenusuri
- 180 ml apa
- sare
- unt sau untura pentru tava
Mod de preparare:
Cu două zile înainte de prepararea pateului, se pregăteşte crusta, pentru care se amestecă untul moale cu gălbenuşurile, sarea şi făina cu ajutorul degetelor, până la omogenizare, şi apoi se toarnă apă, puţin câte puţin. Se frământă pentru a obţine un aluat elastic, care se adună într-o bilă. Se pune la frigider pentru 24 de ore, învelită în folie alimentară.
Tot cu două zile înainte, se toacă cele două tipuri de came, se amestecă bine cu piper, nucşoară, scorţişoară, cuişoare, ghimbir şi coniac. Se amestecă foarte bine, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la frigider 24 de ore. După cele două zile, carnea se scoate, se amestecă bine cu oul, gălbenuşul şi se pune într-un vas de cuptor uns cu puţin unt.
Aluatul se întinde şi se aşază ca un capac peste carne şi marginea vasului unsă cu unt. Se fac două găuri în care se înfig două bucăţi de folie de aluminiu rulate pe coada unei linguri şi se dă vasul la cuptor pentru 2 ore maximum. Se lasă să se răcească complet în vasul de copt şi apoi se taie.
Pate de porc
Pofta buna!