Pateu de ficat de gasca
PrinteazaPateu de ficat de gasca din: ficat, unt, aspic, lapte, masline, capere, ceapa, galbenusuri, mustar, sare, piper.
- 400 g ficat
- 100 g unt (sau grăsime de gîscă)
- 6 linguri aspic
- 1 pahar lapte
- 50 g măsline
- 50 g capere
- 1 ceapă mică
- 2 gălbenuşuri
- muştar
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăţăm ficatul, îl spălăm în lapte şi îl ţinem cîteva ore în lapte. Fierbem laptele într-o cratiţă şi cînd dă în clocot, punem în el ficatul. încercăm şi cînd este moale, îl scoatem.
Păstrăm 1/3 din ficat pentru garnitură, iar restul îl tăiem felii. Lăsăm feliile să dea cîteva clocote în unt, ca să se moaie şi să se rumenească, apoi le dăm prin sită. Trecem untul prin sită şi îl adăugăm la pasta de ficat. De asemenea adăugăm ceapa rasă pe râzătoare şi prăjită în unt sau în grăsime de gîscă (după felul grăsimii puse în pateu)
Presărăm sare, piper şi punem puţin muşţar fin. Frecăm bine compoziţia cu o lingură de lemn şi cînd a crescut bine, turnăm în ea puţin aspic lichid. După aceea adăugăm gălbenuşurile tari date prin sită şi amestecăm din nou.
Luăm o formă rotundă pentru aspic. Turnăm în fundul ei aspic lichid (1/3 din formă) şi dăm la gheaţă. Cînd s-a întărit aspicul, aşezam bucata de ficat păstrată întreagă, turnăm aspic împrejurul bucăţii de ficat şi dăm din nou forma la gheaţă. Peste aspicul închegat întindem pasta de pateu ca un strat, lăsînd un spaţiu de două degete la margine. Pe acest spaţiu liber aşezăm împrejur, din loc în loc, măsline şi capere desărate. Ţinem forma la rece cîteva minute, apoi turnăm deasupra aspic intr-un strai de grosimea celui de dedesubt.
Punem forma la gheaţă, iarna o lăsăm la rece, bagînd de seamă să nu îngheţe. Cînd s-a prins aspicul şi înainte de a da la masi, cufundăm forma în apă fierbinte sau o învelim cu un şervet muiat în apă clocotită.
Facem proba : dacă pateul se desprinde de pereţi cînd clătinam forma în dreapta şi în stînga, punem o farfurie rotundă la gura formei şi răsturnăm pateul. Dacă s-a topit undeva aspicul, potrivim locul cu un cuţit. Garnisim cu puţin aspic tocat. Aspicul trebuie să fie de culoare galbenă.
Pateul de ficat se poate servi şi fără aspic.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- pate de ficat de gasca
- pate din ficat de gasca
E bun pateul asta