Pateu de ficat de porc
PrinteazaPateu de ficat de porc
- 400 g ficat
- 300 g unt sau untură
- 50 g coniac
- 2 g piper
- 200 g ceapă
- 150 g aspic
- sare
Mod de preparare:
Se curăţă ficatul de pieliţă, se opăreşte, se spală, se scurge de apă, se taie bucăţi şi se pune să fiarbă înăbuşit (să se brezeze) cu puţină grăsime sau cu slănină prăjită mai întiai pînă se îngălbeneşte. Se prăjeşte, amestecînd continuu.
Nu trebuie lăsat să se prăjească prea mult, pentru că se usucă şi se înnegreşte. Ficatul este gata cînd bucăţile capătă la prăjit o pojghiţă lucioasă sau cînd rupînd o bucată nu mai iese sînge.
Se răstoarnă ficatul într-un vas, lăsîndu-l să se răcească, se adaugă apoi restul de grăsime şi ceapă călită, sare, piper şi se trece totul de două ori prin maşina de tocat (a doua oară prin sită deasă). Se freacă bine cu o lopăţică de lemn şi se adaugă coniac.
După ce a fost amestecată bine, se aranjează compoziţia pe un platou, se dă forma dreptunghiulară şi cu un cuţit înmuiat în apă caldă se fac zimţuri dese şi mărunte. Se ornează şi se glasează cu aspic. Se serveşte ca aperitiv, puţind fi întrebuinţat şi pentru sandvişuri.
Pofta buna!