Pateu oriental cu tipar si anghila
PrinteazaPateu oriental cu tipar si anghila din: anghile, ţipar de mare, ceapa, ulei de măsline, unt, faina, rozmarin proaspăt, nucşoară, sare, piper boabe, vin alb, lapte de capră, pistiluri de şofran, usturoi, măghiran.
- 1 kg anghile
- 1 ţipar de mare
- 1 ceapă
- 2 linguri de ulei de măsline
- unt cât 2 nuci
- 4 linguri de făină
- câteva fire de rozmarin proaspăt
- 1 nucşoară rasă
- sare
- piper boabe
- pahare de vin alb
- 1 pahar de lapte de capră
- 4 pistiluri de şofran
Pentru marinată:
- 21 vin alb
- 4 căţei de usturoi
- sare
- piper boabe
- măghiran
Mod de preparare:
Prepară marinata cu vin alb în două recipiente diferite. Se decapitează, se golesc şi se taie peştii în bucăţi de 7 centimetri, după care se pun separat în marinată, unde se lasă la macerat cel puţin 2 ore.
Se taie fin ceapa şi se rumeneşte într-un amestec de ulei cu unt. După ce s-a rumenit, se adaugă bucăţile de anghilă.
Se rumenesc pe toate părţile apoi se adaugă ţiparul de mare şi se procedează la fel.
După ce peştii sunt bine rumeniţi, se ia tigaia de pe foc şi se lasă la răcit.
Apoi se scot oasele şi pielea. Se încinge uleiul în tigaie, se aşază peşţii în ea, se presară deasupra lor făină şi firele de rozmarin, piperul boabe şi nucşoara rasă.
Se stropeşte cu vin alb şi, după ce acesta s-a evaporat, se adaugă laptele de capră, prealabil ăromatizat cu pistilurile de şofran.
Se sărează şi se ia de pe foc când lichidul s-a incorporat pateului format cu peştele si făina.
Se serveşte cald, după ce pateul este aşezat pe foi de lăptucă.
Pofta buna!