Peltea de struguri cu gutui
PrinteazaPeltea de struguri cu gutui din: struguri, gutui, zahar.
- 1kg struguri
- 500g gutui
- 1kg zahar
Mod de preparare:
Se aleg boabele de struguri, se spala, se zdrobesc si se lasa sa se scurga pe o sita deasa. Se lasa zeama la limpezit.
Se curata gutuile de puful de deasupra, se spala, se taie în felii si se fierb într-un litru de apa. Se zdrobesc apoi fructele si se strecoara prin sita.
Dupa ce zeama s-a limpezit, se amesteca cu cea de struguri si cu zaharul si se pune la fiert, la foc iute, ca sa se pastreze o culoare deschisa, frumoasa. Dupa 15-20 minute de fiert se încearca concentratia siropului punând câteva picaturi pe o farfurioara.
Când picaturile cad bob rotund si nu-si modifica forma, pelteaua este gata. Daca pelteaua a fiert prea mult, se mai adauga sirop de fructe si se mai fierbe pâna ajunge la consistenta potrivita.
Pelteaua se toarna fierbinte în borcane încalzite înainte în cuptorul aragazului. Dupa ce borcanele s-au racit, se controleaza daca pelteaua este bine întarita.
Daca pelteaua nu s-a întarit suficient, se mai pune la fiert. O peltea reusita se poate rasturna închegata din borcan si se poate taia în cubulete cu cu]itul.
Borcanele se leaga când pelteaua este rece.
Pofta buna!