Peltea de mere
PrinteazaPeltea de mere din: zeama in care au fiert merele, zahar.
- 1 l zeamă în care au fiert merele
- 1 kg zahăr
Mod de preparare:
Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere creţeşti, roşii şi cu miezul mai tare.
Cele făinoase se sfărâmă la fiert şi dau o peltea tulbure.
Se spală merele, se taie în patru şi fiecare sfert încă în două, fără să se cureţe de coajă şi fără să se scoată sâmburii.
Se pun într-o cratiţă, în apă, pe măsură ce sunt tăiate, ca să nu se înnegrească. La 1 kg mere trebuie 1 l de apă.
Se fierb cu totul, la foc potrivit, se acoperă cu un capac şi nu se ating merele în timpul fiertului, ca să nu se sfărâme.
După ce au clocotit un sfert de oră şi merele s-au rnuiat, se toamă cu totul, intr-o sită de păr pusă peste un castron, şi se lasă fără să se apese merele, circa 20 de minute, până se scurge bine zeama.
Se mai lasă să se limpezească încă o jumătate de oră, şi se trec printr-un tifon des.
La un litru din această zeamă limpezită, se pune 1 kg de zahăr.
Se lasă întâi pe marginea maşinii până se topeşte zahărul, apoi se fierbe la foc bun, luând spuma de câte ori este necesar.
Din merele fierte se poate face marmeladă, adăugând zahărul necesar.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- peltea de mere